• În urma reconstrucției din epoca baroc, edificiul și-a căpătat șarpanta în tip de mansardă cât și șirul de arcade curbate ale fațadei dinspre curtea interioară. În prezent, aripa de sud, pe care se afla poarta care dădea spre curte, deasupra căreia se afla turnul cu ceas, este în ruine. Din sec. al XIX-lea castelul a servit ca oficiu (tribunal, procuratură, închisoare, arhivă) sau chiar școală. Renovarea castelului este și azi în desfășurare. Incinta castelului găzduiește un muzeu dedicat armenilor din Transilvania.

  • Clădirea dreptunghiulară, cu un singur nivel își datorează unicitatea unui balcon cu stâlpi, situat pe trei părți ale clădirii, din care, parcul poate fi admirat în orice anotimp.

  • Castelul de principat de odinoară a fost construit de Bocskai György și fiul său, Bocskai István, între anii 1569 și 1572. Castelul a avut nenumărați proprietari de-a lungul secolilor. Doar bastioanele pătrate și câteva segmente de zid au rezistat până în zilele de azi.

     

  • Încă din Evul Mediu familia Bánffy poseda conacul în sat: fapt atestat prin mai multe documente din sec. XVI, dar clădirea cu plan în formă dreptunghiulară se poate vedea și pe harta primei ridicări topografice militare. Din cauza faptului că nu s-au păstrat informații arhivistice despre acest conac, soarta acestuia este necunoscută şi nu se poate preciza nici data exactă a construirii castelului de azi.

  • Trei Sate se află la 26 de km distanță sud-est de Târgu Mureș, pe partea dreaptă a râului Târnava Mică. Conacul construit în secolul al XVIII-lea funcționeză azi ca muzeu al satului.

  • Vechiul castel din Cetatea de Baltă se afla lângă sat, într-o zonă mlăștinoasă de pe lângă râul Târnava, de aici vine denumirea românească a localității, Cetatea de Baltă. Cetatea a fost distrusă în timpul invaziei mongole iar noul castel a fost atestat documentar în 1321.

  • Conacul s-a construit în stil neoclasic, fiind amplasat în spatele unei șosele vechi. Fațada principală, simplă și simetrică, este definită de un timpanon susținut de patru coloane simple, pătrate, iar pervazul acesteia este prevăzut cu crestături, acesta fiind singurul element decorativ al clădirii. Ferestrele și ușile cu șpaleți drepți, simple, fără ornament și acoperișul în două pante sunt reminiscențe ale barocului.

  • Castelul are o formă de pătrat, neregulat, cu circa 30m lungime a laturilor și cu câte un turn rotund la fiecare colț al clădirii. Dintre acestea, turnul din sud-vest s-a păstrat până la crenel, fiind restaurat în secolul al XIX-lea, turnul sud-estic se află în ruine, păstrându-se până la primul nivel, iar celelalte turnuri pot fi deduse doar prin inegalitățile suprafeței de teren.