Idei creative despre revitalizarea castelului din Brâncovenești în tabăra Castel FORMULA
Tineri specialiști ai diverselor domenii au formulat împreună sugestii creative pentru dezvoltarea durabilă a castelului Kemény din Brâncovenești în tabăra interdisciplinară Castel FORMULA 3.0, care a avut loc între 10. și 16. septembrie. Tabăra a fost organizată în cadrul programului Castel în Transilvania, derulat de către Grupul PONT. Principalul scop al taberei a fost ca tinerii din diverse domenii să lucreze împreună la posibile soluții, căutându-le din diverse perspective, și, în același timp, să-și dezvolte propriile cunoștințe și abilități, să învețe cum să-și prezinte ideile sub formă de soluții eficiente.
Ideile au fost prezentate în data de 15 septembrie la Brâncovenești. Participanții au lucrat în patru echipe, fiecare echipă fiind coordonată de către un facilitator. În cadrul evenimentului proprietarul castelului, Nagy Kemény Géza i-a mulțumit participanților pentru munca depusă, iar Farkas András, cofondatorul Grupului PONT a subliniat că scopul programului Castel în Transilvania este contribuirea la revitalizarea castelelor transilvănene din punct de vedere economic, social, turistic și de patrimoniu cultural.
Propunerile celor patru echipe au avut puncte comune. Cu toții au considerat că o veche carte cu rețete, aparținându-i baronesei Augusta Kemény poate fi baza diverselor proiecte de gastronomie – un restaurant, un bistro, evenimente de degustare. Iar pornind de la faptul că la acest castel a fost fondată asociația culturală Helikon, din care au făcut parte cei mai renumiți scriitori maghiari din Transilvania între 1926 și 1944, castelul ar puea găzdui o cafenea literară, tabere de creație și festivaluri de artă.
Echipele au prezentat câteva propuneri și mai complexe, printre acestea sejururi în cadrul cărora vizitatorii ar putea petrece câteva zile în ipostaza diferitelor personaje din istoria castelului sau regândirea castelului ca și un centru de învățare a diferitelor meșteșuguri și meserii care sunt și astăzi utile. A mai fost prezentată și idea unei parc de aventuri în parcul castelului sau escape room cu tematică istorică în incinta clădirii. Cu toții au fost de acord că și evenimente temporare, precum nunți în aer liber sau team-buildinguri ar putea fi organizate aici.
Din punct de vedere al finanțării, granturi și investiții private ar putea fi căutate pentru început, care ar fi, în timp, completate cu venituri proprii. Ca o alternativă, una dintre echipe a propus și un model de crowdfunding, în care cei interesați pot să adopte o parte din castel, de fapt donând pentru restaurare.
Tabăra Castel FORMULA 3.0 a fost sprijinit de către Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).