Castele
 • Castelul a fost construit de către boierul Alexandru Mocsonyi la sfârșitul anilor 1860.

 • Planimetria fațadei se caracterizează prin diversitate. Fațada principală este accentuată de un turn octogonal cu patru nivele. Turnul este prevăzut cu coronament și brâu de piatră cu ornamente bogate. Clădirea are o planimetrie orizontală.

 • Castelul de azi a fost probabil construit de Teleki György și de soția acestuia, Kendeffy Ilona, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Castelul era înconjurat de un parc deondrologic. Dintre cei trei copii ai lor, Blanka s-a căsătorit în 1888 cu Fáy Viktor, ei fiind proprietarii domeniului și la începutul secolului al XX-lea.

 • Astăzi, din ansamblul de clădiri s-a păstrat doar clădirea castelului cu forma în plan dreptunghiulară, alungită, construită în stil clasicist. Clădirea are și subsol. Axa centrală a clădirii cuprinde un pridvor în stol baroc, aflat în fața intrării. Marginile pridvorului sunt accentuate de câte un rezalit de colț, rezalit care se repetă și pe fațada posterioară a clădiri.

 • Partea centrală a clădirii are două nivele și are un acoperiș mare, în pantă ruptă. În utlimii ani acoperișul s-a prăbușit, iar din cauza apei care se infiltrează, și pereții sunt în pericol de a se prăbuși. Castelul ar putea fi salvat, dar fiindcă nimeni nu a solicitat restituirea acestuia, clădirea se află în pericol de dispariție.

 • Familia Nopcsa era o familie nobiliară de origine română din Țara Hațegului, primul strămoș veritabil al acestei familii fiind Szilvási Iván (Ioan). În sec. XVIII-XIX, această familie a devenit una dintre cele mai dominante familii nobile din Sudul-Transilvaniei.

 • Castelul istoricizant s-a construit în jurul anului 1872. Constructorul clădirii cu forma în plan alungită, construită pe două nivele, s-a inspirat din castelele medievale, fapt atestat de frontonul zimțat al fațadei vestice, de turnul de colț impozant, cu forma în plan dreptunghiulară, cu creneluri, cât și de turnulețul octogonal, aflat pe partea de est, respectiv de poarta crenelată, acestea toate oferind ansamblului de clădiri o înfățișare de basm.

 • Castelul cu două nivele, se află la capătul unui parc dens și se pare că a fost construit în două etape: blocul cu intrarea principală cu trei compartimente, s-ar fi construit în 1879, cu forma în plan pătrată, iar la sfârșitul secolului, familia Csernovics i-ar fi anexat o parte, din cauza căreia forma în plan s-a alungit. Tot în a doua etapă s-au construit și ancadramentele castelului.

 • Castelul este o clădire cu un singur etaj, cu un acoperiș imens aflat pe fațada principală. Clădirea are o intrare cu arcade, decorată cu patru semi-coloane toscane, care poate fi accesată printr-un șir de scări simple. Ușa cu închidere semicirculară este flancată de ferestre mari, semicirculare. Deasupra porticului s-a construit un atic, probabil odinioară aici era amplasat blazonul familiei.

 • Bijuteria satului Ozd este castelul care se află pe o creastă deasupra satului și care este primul lucru care întâmpină vizitatorul. Circumstanțele construirii castelului sunt incerte - unele surse susțin că a fost construit de Radák István în primul trimestru al secolului al 17-lea, alții susțin că ar fi fost construit de Radák István (II.) în 1682, sau de Pekry Lőrinc la sfârșitul secolului al 17-lea.

 • Din 1934, în clădire funcționează o școală. Clădirea renovată, Castelul Perényi este mândria localității.

 • Castelul și-a căpătat înfățișarea de azi la sfârșitul sec. XIX, începutul sec. XX, pe timpul domniei lui Hye-Klebersberg. Tot de atunci datează și fațada dispre curte, cât și pridvorul deschis, susținut de patru stâlpuri, a cărui balustradă a fost creat din fier forjat. În 1952, în castel s-a amenajat un sanatoriu pentru bolnavii de tuberculoză, sanatoriu care funcționează și astăzi în incinta castelului.

 • Din păcate datele istorice despre construirea castelului sunt insuficiente. Castelul fără valori artistice remarcabile a fost omis de istoricii de artă. Sunt doar prezumţii ca imobilul a aparţinut familiei Pogány din Clopotiva în secolul al 19-lea. Cei mai probabili proprietari au fost Pogány György sau fiul său, Pogány Károly.

 • Clădirea simplă, cu formă în plan dreptunghiulară are un acoperiș în două ape, țeșit. Intrarea principală se află pe fațada principală, iar deasupra acesteia s-a construit un balcon susținut de patru coloane, care se poate accesa prin camera reprezentativă de la etaj.

 • Clădirile au și subsol, iar fațadele dinspre stradă, cu bază galbenă reprezintă partea cea mai ornată a clădirii. Aripa dreaptă are un rezalit central, fiind accentuat la margini cu decorații din piatră naturală și flancat de unsprezece ferestre. Aripa stângă are un aspect similar, însă are nouă ferestre.

 • Castelul se află la 20 km de localitatea Battonya din Ungaria, între Arad și Variaș. Acest castel a fost al lui Purgly János, socrul lui Horthy Miklós. Prima parte a ansamblului de clădiri s-a construit în anul 1789.